Αξιοθέατα & Μουσεία

 

Ένας «καινούριος» κι ένας «παλιός», οι δύο πέτρινοι Φάροι του Φισκάρδου είναι χτισμένοι στην άκρη του οικισμού, στην βορειοδυτική ακτή της Κεφαλονιάς, ο ένας πολύ κοντά στον άλλο.Ήδη οι Βενετοί κατακτητές της περιοχής κατασκεύασαν τον 16ο αιώνα τον παλαιότερο από τους Φάρους του Φισκάρδου, αυτόν που ονομάζεται «βενετσιάνικος». Σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ ο κυλινδρικός του πύργος είναι εντυπωσιακός, ακόμα και έρημος. Στο σημείο είχε κατασκευαστεί και το σπίτι του φαροφύλακα, ενώ τα δύο χτίσματα περιβάλλονταν από πέτρινο τοίχο, που λειτουργούσε ως φράχτης και έφτανε σε ύψος τα δύο μέτρα. Σήμερα ο επισκέπτης του παλιού Φάρου του Φισκάρδου θα δει τα απομεινάρια των ενετικών κατασκευών να στέκουν σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ από το σημείο μπορεί κανείς να θαυμάσει μια εντελώς διαφορετική όψη του παραδοσιακού οικισμού και του γραφικού λιμανιού με τα υπέροχα χρώματα.

Οι Φάροι του Φισκάρδου

Η μεγάλη πέτρινη Γέφυρα που κυριαρχεί στον κόλπο του Αργοστολίου είναι έργου του Ελβετού Κάρολου-Φιλίππου De Bosset ή επί το ελληνικότερον, Δεβοσέτου. Κατασκευάστηκε το 1813 από τον μηχανικό στο επάγγελμα τότε στρατιωτικό διοικητή της Κεφαλονιάς και αξιωματικό του αγγλικού στρατού. Έχει μήκος ένα χιλιόμετρο και αρχικά ήταν ξύλινη. Συνδέει την πόλη του Αργοστολίου με την απέναντι ακτή και τα περάσματα προς την επαρχία της Σάμης και της Παλλικής. Στην μέση της Γέφυρας Δεβοσέτου βρίσκεται ένα πυραμοειδές μνημείο αφιερωμένο στους κατασκευαστές της.

Γέφυρα Δεβοσέτου

Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι από τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε κατά την επίσκεψη σας στη Κεφαλονιά. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων στην περιοχή των Χαλιωτάτων σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Σάμη. Το βάθος του σπηλαίου της Δρογκαράτης φτάνει τα 95 μέτρα και οι επισκέπτες κατεβαίνουν από ειδικά διαμορφωμένα σκαλοπάτια που λόγω της αυξημένης υγρασίας είναι αρκετά επικίνδυνα, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η θερμοκρασία του σπηλαίου είναι 18 βαθμοί κελσίου. Είναι ένα ζωντανό σπήλαιο καθώς συνεχίζεται η δημιουργία του, σταγόνες πέφτουν παντού από τους σταλαγμίτες. Είναι από τα σημαντικότερα σπήλαια στον ελλαδικό χώρο.

Σπήλαιο Δρογκαράτης

Το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων είναι ένας φάρος που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα όταν Άγγλος διοικητής του νησιού ήταν ο Κάρολος Νάπιερ. Παρόλη τη σκληρότητα της η Αγγλική στρατιωτική διοίκηση έφτιαξε αρκετά δημόσια έργα στο Αργοστόλι. Είχε προηγηθεί η γέφυρα στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου. Ο φάρος στο ακρωτήριο των Αγίων Αποστόλων που δεσπόζει στο κόλπο του Αργοστολίου, κρίθηκε απαραίτητος για την ναυσιπλοΐα. Το φανάρι των Αγίων Θεοδώρων εγκαινιάστηκε το 1928. Εντάχθηκε στο δίκτυο των φάρων της Ελλάδας το 1863 όταν τα Επτάνησα ενώθηκαν με την πατρίδα. Το 1953 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς ο φάρος καταστράφηκε. Ξανακατασκευάστηκε αργότερα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Το φανάρι θα το βρείτε 3 χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι κοντά στις καταβόθρες ή θα το δείτε αν πάρετε το καραβάκι για το Ληξούρι.

Φανάρι Αγίων Θεοδώρων

Το σημερινό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου θεμελιώθηκε το 1957, καθώς οι μεγάλοι σεισμοί του 1953 που ισοπέδωσαν το νησί, κατέστρεψαν και το αρχικό κτήριο. Διαθέτει προθάλαμο με πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Στις τρεις μεγάλες αίθουσες του μουσείου εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σύντομα ανάμεσα σε αντικείμενα που «διηγούνται» ιστορία 3.000 χρόνων. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, αμέσως μετά το Λιθόστρωτο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου

Αντικείμενα της καθημερινότητας των Κεφαλονιτών, έπιπλα, εργαλεία, συσκευές, έργα τέχνης, εκκλησιαστικά αντικείμενα και ιστορικά έγγραφα που αποτελούν κειμήλια, φιλοξενούνται στις αίθουσες του Κοργιαλένειου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, στο Αργοστόλι. Δημιουργήθηκε το 1963 στο ισόγειο της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης και καλύπτει όλη την σύγχρονη ιστορία της Κεφαλονιάς από την Ενετική κατάκτηση έως την καταστροφή από τους σεισμούς το 1953.

Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι τόπος όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το φυσικό πλούτο, τη χλωρίδα και τη πανίδα των δύο νησιών, τα γεωλογικά τους φαινόμενα, τον εθνικό δρυμό Αίνου και τον πλούτο της θάλασσας που τα περιβάλλει. Το μουσείο βρίσκεται στα Δαυγάτα πολύ κοντά στο Αργοστόλι. Μια επίσκεψη σε αυτό το μουσείο και είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κανείς την περιήγηση του στο νησί της Κεφαλονιάς. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1996 από τη εταιρεία προστασίας της φύσεως Κεφαλονιάς και Ιθάκης και ήταν ο λόγος για τον οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Μουσείο Φυσικής ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη του Αργοστολίου ιδρύθηκε το 1925 και έως σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και ολόκληρο το νησί. Τα χρήματα όπως και τα πρώτα βιβλία βρέθηκαν από το κληροδότημα του Μαρίνου Κοργιαλένειου, ενός Κεφαλονήτη που γεννήθηκε στο νησί πάμπτωχος και κατέληξε να γίνει ένα από τους πιο πλούσιους Έλληνες του Λονδίνου. Πέθανε το 1911 στο Λονδίνο, όμως η σωρός του βρίσκεται στον οικογενειακό τάφο στο Δράπανο, στο Αργοστόλι. Στους σεισμούς του 1953, η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη υπέστη σοβαρό πλήγμα το κτήριο του 1925 καταστράφηκε ολοσχερώς και τα βιβλία διασώθηκαν χάρη στην αυτοθυσία των υπαλλήλων.

Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη

Το Ναυτικό και Περιβαλλοντικό Μουσείο Φισκάρδου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998. Η συλλογές του είναι πραγματικά πρωτότυπες και εντυπωσιακές. Ολόκληρος ο σκελετός μιας φάλαινας είναι το εντυπωσιακότερο έκθεμα του Ναυτικού και Περιβαλλοντικού Μουσείου, που βρίσκεται στο γραφικό και παγκοσμίως ξακουστό Φισκάρδο της Κεφαλονιάς. Το μεγαλόσωμο θηλαστικό ξεβράστηκε στην γειτονική παραλία Έμπλυση το 1995, και ήταν ήδη νεκρό. Σήμερα εκτίθεται μαζί με σκελετούς άλλων θαλάσσιων θηλαστικών, αλλά και χελωνών και σκελετούς από φώκιες μονάχους – μονάχους που βρέθηκαν στην περιοχή.

Ναυτικό και Περιβαλλοντικό Μουσείο

 

< id="block-block-51" class="widget block block-block " >

map

     amea

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 140%