Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά (Κεφαλληνία) είναι το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων και το τρίτο σε πληθυσμό μετά την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου, νότια της Λευκάδας και δυτικά της Ιθάκης. Τα πανέμορφα τοπία, οι εκπληκτικές παραλίες, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τα σπουδαία μνημεία, τα βουνά, τα κάστρα, τα απόμερα μοναστήρια και οι χαρούμενοι, φιλόξενοι άνθρωποι είναι οι θησαυροί που κάνουν την Κεφαλονιά έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς.Οι ακτές της Κεφαλονιάς σχηματίζουν πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Σπουδαιότεροι κόλποι είναι της Σάμης, του Μύρτου, του Λουρδά, του Αθέρα, του Φισκάρδου, του Λιβαδιού, του Αργοστολίου γνωστός και ως Κουτάβου. Κυριότερα ακρωτήρια είναι (αρχίζοντας από το νότο και προχωρώντας με ανατολική κατεύθυνση) η Μούντα, η Κάπρος, το Σαρακήνικο, ο Μύτικας, το Κεντρί, το βορεινό Δαφνούδι, στα βορειοδυτικά ο Αθέρας, στα δυτικά τα Ορθολίθια, η Σκίζα και ο Γερόγομπος και νοτιότερα το Ακρωτήρι και η Αγία Πελαγία, ο Λιάκας, ο Καστανάς κ.ά. Οι ακτές είναι γενικά βραχώδεις και απότομες προς το Ιόνιο, ενώ έχουν ηπιότερους σχηματισμούς προς την ανατολική πλευρά.

 

ΛHΞΟΥΡΙ

Το Ληξούρι είναι το μέρος για ονειρεμένες διακοπές στην Κεφαλονιά. Είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις του νησιού, ενώ είναι αρκετά μεγάλο ώστε να παρέχει οτιδήποτε βρίσκεται σε μια πόλη. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Αργοστόλι και η μεγαλύτερη στη χερσόνησο της Παλικής. Ωστόσο, είναι μια όμορφη και ήσυχη σύγχρονη πόλη με σειρές από δέντρα κατά μήκος των καλοφτιαγμένων δρόμων της, με όμορφα διακοσμημένες πλατείες και σπίτια με κήπους γεμάτους από λουλούδια. Έχει πλούσια ιστορία αφού η αρχαία πόλη Πάλη, που ανήκε στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της κεφαλληνιακής τετράπολης, βρίσκεται λίγο βορειότερα, στην περιοχή του Παλιόκαστρου. Η αρχαία πόλη πήρε το όνομά της από το βασιλιά Πηλέα και ήταν τόσο ισχυρή που έβγαζε δικό της νόμισμα. Το σύγχρονο όνομα της πόλης αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα έγγραφο του έτους 1534, το οποίο αποδεικνύει την ιστορική της παρουσία και τη γρήγορη ανάπτυξη. Το Ληξούρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ένωση με την ηπειρωτική Ελλάδα που ακολούθησε τη βρετανική κατοχή. Το 1848, 200 ντόπιοι πολέμησαν με το βρετανικό στρατό προκειμένου να πάρουν πίσω την πόλη τους, αλλά απέτυχαν. Η πόλη άλλαξε δραματικά στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν χτίστηκαν δρόμοι, εκκλησίες και δημόσια κτίρια. Δυστυχώς, το Ληξούρι καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από το σεισμό του 1953. Η πόλη ξαναχτίστηκε με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του νησιού. Ένα από τα λίγα κτίρια που επιβίωσαν από το σεισμό είναι το αρχοντικό των Τυπάλδων-Ιακωβάτων το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε βιβλιοθήκη και είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στο Ληξούρι.

Το καταπράσινο νησί του Ιονίου διαθέτει τα πάντα, αλλά ειδικά οι ακρογιαλιές του καλύπτουν κάθε προτίμηση και κάθε απαίτηση. Κοσμικές ή ερημικές, δίπλα στις πόλεις και τα χωριά ή απόμερες, καταξιωμένες παγκοσμίως με δάφνες και βραβεία ή πιο «ταπεινές», αλλά και πολλές άγνωστες, με μοναδική ομορφιά, που σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Διαβάστε εδώ περισσότερα.

Το νησί προσφέρει τη δυνατότητα για πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, εφόσον η Κεφαλονιά είναι από τα πιο τουριστικά νησιά και διαθέτει μεγάλο φυσικό πλούτο. Διαβάστε εδώ περισσότερα.

Στη Κεφαλονιά το μόνο βέβαιο για τον επισκέπτη είναι ότι δεν πρόκειται να πλήξει. Εκτός από ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον για καλοκαιρινές διακοπές, στη Κεφαλονιά θα βρείτε αξιοθέατα τα οποία θα ικανοποιήσουν κάθε ταξιδιωτική διάθεση και θα σας μαγέψουν. Διαβάστε εδώ περισσότερα.

 

 

< id="block-block-51" class="widget block block-block " >

map

     amea

  • Increase
  • Decrease
  • Normal

Current Size: 140%